lulusirkku

Suomi-vauvoja ja kohtuullisia elinkustannuksia

Ensimmäinen puheeni kansanedustajana eduskunnan täysistunnossa 12.6.2019. 

 

 

Arvoisa puhemies,

ryhmämme edustajat ovat eilen tuoneet kiitettävästi esiin hallitusohjelman uskomattomuuksia. Hallituspuolueiden edustajat taas ovat pitäneet useita varsin hämmentäviä puheita.

 

Itse aloitan alusta eli vauvoista.

Syntyvyys on jatkanut Suomessa laskuaan pian kymmenen vuotta. Vauvoja syntyi tilastokeskuksen tietojen mukaan vuonna 2010 60 980. Tänä vuonna vauvojen määrä voi romahtaa jopa 45 000.

Vauvattomuus on kaikkien länsimaiden yhteinen haaste. Vauvaperheet taas ovat maamme tulevaisuuden kannalta merkittävä tekijä. - Voimavara, joiden hyvinvoinnista on pidettävä hyvää huolta.

Hallitus onkin ymmärtänyt vauvattomuuden haasteen ja ottanut tavoitteekseen edistää maamme lapsi- ja perheystävällisyyttä. - Hallitus haluaa mm. tukea ihmisiä kohti toivomaansa vauvamäärää, vahvistaa lapsiperheiden hyvinvointia sekä vähentää lapsiperheköyhyyttä.

 

Hallituksen lapsiperheitä koskevat tavoitteet ovat hyviä. Ohjelma on kuitenkin valitettavasti myös lapsiperheitä koskevien tavoitteiden osalta paikoin erittäin kaukana todellisuudesta ja talousrealismista. Ohjelman laatijat ovat ilmeisesti vieraantuneet tavallisten lapsiperheiden arjesta.

Tavoitteet lapsiperheköyhyyden vähentämisestä ja Suomi-vauvojen lisääntymisestä näyttäytyvät kummallisessa valossa, kun lukee hallitusohjelman ilmastojohtajuustavoitteita. Hallitus tekee selväksi, että perheen elättäminen tulee entistä kaliimmaksi ja lasten hankkiminen on ilmastonvastainen teko. Hallitusohjelman viesti on, että Suomalaiset perheet ovat kuluttavia, ympäristöä tuhoavia yksiköitä, joita ei pidä perustaa.

______________________________

Jos Suomi-vauvoja todella halutaan lisää ja lapsiperheköyhyyttä vähentää, on selvää, että me emme saa vaikeuttaa lapsiperheiden toimeentuloa ja elämistä. Hallituksen ilmastojohtajuustavoite kuitenkin lisää lapsiperheköyhyyttä ja tekee Suomesta energiaköyhyysloukun. – Suomalaiset kotitaloudet joutuvat taloudelliseen ahdinkoon.  Viherverot aiheuttavat kotitalouksille jopa kyvyttömyyttä selviytyä välttämättömistä energiamenoistaan.

 

Arvoisa puhemies,

hallitus tulee synnyttämään Suomeen laajamittaista energiaköyhyyttä, joka kohdistuu voimakkaasti pienituloisiin ja lapsiperheisiin. Energiaköyhyys on suomalaisille ahdistava loukku, jossa ei ole varaa maksaa nykyisen asuntonsa tai liikennevälineensä energiakustannuksia, mutta ei myöskään varaa uuteen, hiilineutraaliin asuntoon tai esim. sähköautoon.

Mistä ihmeestä lapsiperheet ja ikäihmiset repivät rahat näihin ilmastojohtajuus-ratkaisuihin?

Uudet tulonsiirtokiemurat ja lisäbyrokratia eivät tässä auta. Pian hallitus tulee myös havaitsemaan, että viherveroja kompensoivia tuloverojen alennuksia ei olekaan varaa toteuttaa, kotitalouksien ylivelkaantuminen lisääntyy ja ostovoima heikkenee. -Energiaköyhyysloukku odottaa nurkan takana.

 

Suomalaisten kannattaakin kiinnittää huomiota siihen, mihin kaikkiin hinnankorotuksiin, pakkotoimiin ja vapauksien rajaamisiin hallitus ryhtyy ilmastojohtajuutta tavoitellessaan.'

 

Arvoisa puhemies, 

Jos me todella haluamme lisää Suomi-vauvoja ja hyvinvoivia perheitä, on elinkustannusten nousu estettävä ja lapsiperhepalveluihin satsattava. -Lisäksi kannattaa lähteä toteuttamaan paria ilmaista keinoa.

Ensinnäkin on tuotava esiin vauvojen hankkimiseen liittyviä hyviä faktoja. Suomi on yksi maailman parhaista maista synnyttää, hoitaa, kasvattaa ja kouluttaa lapsia. Suomessa sattuu parin muun maan ohella vähiten äitiyskuolemia maailmassa, jonka lisäksi Suomi on myös se maa, jossa äitien ja lasten hyvinvointi on maailman toiseksi parasta. Tämä keskustelu voisi osaltaan vakuuttaa äidiksi ehkä haluavia siitä, että Suomessa todellakin kannattaa synnyttää.

Toiseksi suhtautuminen lapsiperheisiin kaipaa kohennusta. Perhemyönteisyyttä on syytä parantaa työssä ja vapaalla. Lapsiperheet eivät ole taakka, ongelma ja naapurin painajainen vaan valtava ilon lähde joita ilman Suomi näivettyy.

 

Arvoisa puhemies,

olisi suomalaisten tulevaisuuden kannalta äärimmäisen tärkeää, että hallitusohjelma nojautuisi talouden ja arjen realiteetteihin kaikkien, myös lapsiperheitä koskevien tavoitteiden osalta.

Siihen, mitä näiden seinien ulkopuolella tapahtuu.

 

Koska näin ei ole, kannatan edustaja Tavion tekemää epäluottamusehdotusta.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Hallituksessa istuu köyhyystutkija. Näillä näkymin tämä hallitus lisää tutkittavia sadoilla tuhansilla.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"...Suomi on yksi maailman parhaista maista synnyttää...".

Suomessakin vuosisatojen aikana miljoonat naiset ovat synnyttäneet, mutta poliitikkojen mukaan eivät vieläkään osaa.
Sairaala ei saa antaa synnytysapua, jos siellä ei ole vähintään 1.000 synnytystä vuodessa. Taksissa, traktorin peräkärryllä, maitolaiturilla jne sen sijaan on hygienistä ja turvallista synnyttää.

Jos tuo ei houkuta synnyttämään niin mikä sitten. Mahtava alku uudelle elämälle vaikkapa maitolaiturilla. Ei allergiakaan sitten vanhemmiten vaivaa.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Kun lapsiluku on täynnä, saisi olla oikeus sterilisaatioon.
Vahinkoraskauksia pitäisi vähentää.
http://steriloimislaki.blogspot.com/?m=1

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Pitkäaikainen ehkäisy eli kierukka tai kapseli saisi olla ilmainen ja sen poistattaminen maksaisi.
Silloin raskaudet olisivat paremmin harkittuja.
Hormonikierukka maksaa vähemmän kuin parin kuukauden lapsilisät.

Käyttäjän kariilkkala kuva
Kari Ilkkala

Ilmastopropaganda on tehnyt tehtävänsä!

Ilmastomuutoksen torjunnasta kiihkoilevien argumentaation logiikka on, että jokaisen, myös suomalaisten, on tehtävä henkilökohtaisesti osansa arjen valinnoissaan. Sitran maalaama 1,5 asteen tulevaisuus on paikka, johon harva haluaa tehdä lapsia, tai edes kykenee vaikka haluaisikin.

Tämä sama argumentointilogiikka osuu syntyvyyden osalta omaan nilkkaan. Jokainen peruskoulusta selvinnyt ymmärtää, että maapallon todellinen ongelma on liikakansoitus. Ja ainoa henkilökohtainen valinta, jolla suomalainen voi vaikuttaa globaaliin väestönkasvuun, on jättää omat lapset tekemättä.

Edellinen suuri lasku syntyvyydessä tapahtui vuodesta 1994 vuoteen 2002. Syykin oli silloin selvä, 90-luvun alun suuren laman jälkiseuraukset söivät lisääntymisiässä olevien mahdollisuuksia lasten hankintaan hyvin konkreettisella tavalla.

Syntyvyys toipui vuosina 2003-2010 yli 5.400 vauvalla vuodessa.

Vuosina 2008-2009 Suomeen iski finanssikriisin aiheuttama taantuma. Sen lisäksi julkinen tohina ilmastomuutoksesta kasvoi aivan uusiin mittasuhteisiin, kun joulukuun 2009 ilmastokokous Kööpenhaminassa lässähti totaalisesti. Syntyvyys lähti uudelleen laskuun vuodesta 2010.

IPCC:n viides raportti julkaistiin 2013. Vuonna 2014 EU-johtajat julkilausuivat tavoitteen leikata kasvihuonekaasuja 40 % vuoden 1990 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Joulukuiden 2014 Liman ja 2015 Pariisin ilmastokokoukset pitivät aiheen otsikoissa lähes päivittäin.

Syntyvyys laski rajusti jo 2015, mutta siitä eteenpäin se on ollut syöksykierteessä pudoten 2.500:lla tai enemmällä vuosittain.

Ongelma ei koske vain Suomea. Ihmiset menevät ilmastosyistä lapsilakkoon. USA:ssa on tehty tutkimuksia, joissa 38 % 18-29 -vuotiaista oli sitä mieltä, että ilmastomuutoksen tulee olla yksi tekijä lasten hankintaa mietittäessä, ja 33 % 20-45 vuotiaista sanoi, että he olivat hankkineet tai aikoivat hankkia vähemmän lapsia ilmastomuutoksen takia (https://qz.com/1590642/these-millennials-are-going...).

Suomessa sellaiset kuten Ilmastovanhemmat tarkoittavat varmaan omasta mielestään hyvää, mutta pelottavat vanhemmuutta harkitsevia (http://ilmastovanhemmat.fi/etusivu/).

Ihmiskunnalla on hyvin todellisia ongelmia, joista vähäisin ei ole nyt käynnissä oleva historialliset mittasuhteet omaava vahingollisen massakäyttäytymisen epidemia. Vahingollisen käynnissä olevasta ilmastohysteriasta tekee se, että hoidetaan vääriä oireita väärillä lääkkeillä sillä välin, kun oikeat ongelmat tappavat meidät oikeasti.

Ja elleivät oikeat ongelmat meitä tapa, nuo väärät lääkkeet tappavat.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Hallitus ryhtyy selvästi puuhaamaan suurten maailmoja syleilevien ylevien linjausten parissa.

Agenda on valmis ja ilmastonmuutoksessa riittää kokopäiväisesti 24/7 puuhasteltavaa ja jutusteltavaa vuosiksi. Rahoituskaan ei tule loppumaan, koska ilmastomutoksen lukuun voidaan lisäverottaa ihan mitä vaan. Se verotus kun on moraalisesti kiistatta hyväksyttävää.

Nyt riittää, kun rääkyy naama punaisena muiden mukana CO2 päästöistä ja povaa maailmanloppua. Muuta ei menestykseen tarvita. Helppoa populismia ja kansa maksaa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Juuri nyt Suomella ei ole missään tapauksessa varaa syntyvyyden lisääntymiseen; muuten huoltosuhde heikkenee entisestään v. 2030-2040 paikkeilla.

Ainoa ratkaisu on maahanmuutto.

Käyttäjän kariilkkala kuva
Kari Ilkkala

Olihan tämä sarkasmia... olihan? Pliide?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ei kun se on kylmä totuus. Kestävyysvaje on pahimmillaan vv. 2030-2050 ja väestön määrää kääntyy laskuun v. 2035 paikkeilla. Millä ihmeellä elätettäisiin ja hoidettaisiin samaan aikaan lapset ja vanhukset?

http://stat.fi/til/vaenn/2018/vaenn_2018_2018-11-1...

Jos nyt syntyvyys moninkertaistuisi, oltaisiin aivan nesteessä. Ainoa ratkaisu on voimaperäinen työikäisten maahanmuutto - Kiinasta, Venäjältä, Intiasta, ahkeria ja taitavia ihmisiä. Omien lasten tekemiseen ei nyt ole varaa.

Onko parempia ehdotuksia?

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #10

Suomessa on työttömiä ja syrjäytyneitä.
Pitäisi saada heistä työvoimaa.
Vanhukset voivat tehdä yhteistyötä ja heidän omaisuus voidaan käyttää hoidon kustannuksiin.

Toimituksen poiminnat